Wijzigingen en verduidelijkingen NOW-regeling
08 april 2020 - Rob Simons
Vanaf 6 april 2020 kunnen werkgevers een NOW-aanvraag doen via de website van het UWV. De NOW-regeling is een dag na inwerkingtreding nog op een aantal punten gewijzigd en verduidelijkt. Lees hieronder deze wijzigingen en verduidelijkingen.
Subsidievermindering bij lagere loonsom
In de toelichting is bevestigd dat indien de loonsom over de maanden maart t/m mei lager is dan de loonsom over januari 2020 (of november 2019 indien er geen loongegevens over januari beschikbaar zijn), de werkgever 90 cent minder subsidie krijgt voor elke euro minder loonkosten.
De gedachte hierachter is dat het voor werkgevers hierdoor aantrekkelijk(er) blijft om werknemers door te betalen. Voor sommige werkgevers kan dit evenwel vervelend uitpakken. Als januari een maand is met een relatief hoge loonsom ten opzichte van de maanden maart t/m mei, dan loopt de werkgever immers een groter risico op vermindering van de subsidie. De wetgever erkent dit probleem en heeft daarover opgemerkt dat het, gelet op de noodzakelijke eenvoud en robuustheid van de regeling, niet mogelijk is om maatwerk te leveren.
Daarnaast merken wij op dat werkgevers die de loonsom verlagen (nog zonder bedrijfseconomische ontslagen, maar bijvoorbeeld enkel door het niet-verlengen van tijdelijke contracten of het niet-betalen van oproepkrachten) en die toch een beroep hebben gedaan op de NOW-regeling, in elk geval een deel van de subsidie zullen moeten terugbetalen. Afhankelijk van de hoogte van de omzetdaling en de procentuele daling van de loonsom, kan dit er zelfs toe leiden dat de correctie hoger is dan de oorspronkelijke toegekende subsidie. Bij een omzetdaling van bijvoorbeeld 50% en een verlaging van de loonsom van méér dan 50%, kan dit al leiden tot een correctie die tot een ‘negatieve subsidie’ leidt. Wanneer de berekening van de hoogte van de subsidie resulteert in een negatief bedrag, dan wordt de subsidie op nihil gesteld.
Aanpassing berekening hoogte subsidie i.v.m. verzoek om toestemming voor bedrijfseconomisch ontslag
In het kader van de NOW-regeling wordt van een werkgever verlangd dat hij bij het UWV geen ontslag wegens bedrijfseconomische redenen aanvraagt voor zijn werknemers gedurende de periode waarover hij de tegemoetkoming ontvangt. Niet naleving van deze voorwaarde heeft gevolgen voor de hoogte van de subsidie. In de (oude) regeling was bepaald dat het loon van werknemers voor wie een ontslagaanvraag was ingediend en waarvoor subsidie werd ontvangen, na verhoging met 50% in mindering werd gebracht op de loonsom van januari 2020 (of november 2019). Deze regeling was technisch niet goed uitgewerkt. Doordat een correctie voor omzetverlies werd toegepast was de subsidieverlaging minder sterk dan beoogd. Afhankelijk van de hoogte van het omzetverlies kon de verhoging van het loon namelijk gedeeltelijk, geheel of zelfs méér dan geheel teniet worden gedaan. In de gewijzigde regeling is dat niet meer het geval en wordt de correctie voor omzetverlies losgelaten, zoals ook bij de daling van een loonsom zonder bedrijfseconomische ontslagen het geval is.
Kortom, werkgevers die een beroep hebben gedaan op de NOW-regeling en toch ontslagaanvragen indienen wegens bedrijfseconomische redenen, worden hiermee extra ‘gestraft’. Afhankelijk van de omstandigheden kan dit leiden tot een gedeeltelijke of volledige terugbetalingsverplichting van de subsidie.
Verder is verduidelijkt dat het reguliere toetsingskader voor ontslag geldt indien bij het UWV een ontslagaanvraag wordt ingediend wegens bedrijfseconomische omstandigheden. Wanneer een ontslagaanvraag is ingediend op of na de datum van de inwerkingtreding van de regeling (2 april 2020), dan moet de werkgever aannemelijk maken dat de NOW-subsidie in zijn geval geen voor de hand liggende andere oplossing is. Bij de toetsing van die beslissing betracht het UWV overigens wel terughoudendheid (de zogenaamde ‘marginale toetsing’).
Werkgevers met buitenlands rekeningnummer
Vanwege uitvoeringstechnische redenen is het voor het UWV niet mogelijk een subsidieaanvraag te behandelen waarin een buitenlands bankrekeningnummer is opgegeven. In de gewijzigde regeling is bepaald dat werkgevers met een buitenlands rekeningnummer binnen vier weken een Nederlands rekeningnummer kunnen doorgeven.
Verlenging termijn vaststelling subsidie
Na een verzoek om vaststelling van de subsidieaanvraag wordt de subsidie binnen een termijn van 52 weken vastgesteld. Deze termijn stond op 22 weken. Op die manier bestaat er voldoende tijd om een goede controle te verrichten naar de aangeleverde gegevens bij de verzoeken van vaststelling van de subsidie.
Wilt u meer informatie over de NOW, dan kunt u uiteraard terecht bij onze experts op het gebied van arbeidsrecht of met uw vaste aanspreekpunt bij DVDW.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Rob Simons: r.simons@dvdw.nl of 06-46643095
Mark Putting: putting@dvdw.nl of 06-11772705