Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW)
31 maart 2020 - Rob Simons
Op 31 maart 2020 heeft minister Koolmees de voorwaarden voor de NOW-regeling bekend gemaakt. Lees hieronder de belangrijkste onderdelen van deze regeling.
Wanneer wordt de NOW-regeling ingevoerd?
Het UWV streeft ernaar de regeling vanaf 6 april 2020 uit te kunnen voeren. De komende dagen worden gebruikt om te bekijken of de processen tijdig kunnen worden geïmplementeerd. Uiterlijk 3 april 2020 wordt definitief vastgesteld of de regeling vanaf 6 april 2020 is uit te voeren.
Voor wie geldt de NOW-regeling?
De NOW-regeling geldt voor werkgevers die worden geconfronteerd met een omzetdaling van ten minste 20% over een aaneengesloten periode van 3 maanden. Een werkgever hoeft niet meer aan te tonen in welke mate de buitengewone omstandigheden (lees: het Coronavirus) hebben bijgedragen aan de omzetdaling. De regeling geldt daarmee ook voor ondernemers die bijvoorbeeld hun winkel uit voorzorg hebben gesloten.
De NOW-regeling voorziet in een subsidie voor de loonkosten van werknemers die in dienst zijn bij een werkgever en die verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen. Dit betekent dat de NOW-regeling ook geldt voor payroll- en uitzendwerkgevers en ook voor werkgevers die werknemers in dienst hebben met een flexibel contract. De NOW-regeling is ook van toepassing op de loonkosten voor werknemers waarvoor de werkgever geen loondoorbetalingsplicht heeft, zoals een werknemer met een nulurencontract.
Wat is de duur van de NOW?
De NOW voorziet in een subsidieverlening voor de loonkosten van maart tot en met mei 2020. Voor 1 juni 2020 wordt besloten of de regeling met drie maanden wordt verlengd. Indien de regeling wordt verlengd kunnen nadere voorwaarden aan de regeling worden toegevoegd.
Wat is de hoogte van de NOW-compensatie?
De subsidie bedraagt maximaal 90% van de loonsom over de periode van maart 2020 tot en met mei 2020. Voor de loonsom wordt uitgegaan van het sociale verzekeringsloon. Daarbij geldt voor alle gevallen een opslag van 30% voor werkgeverslasten, om de aanvraag zo eenvoudig mogelijk te houden.
De subsidie wordt gerelateerd aan het percentage van de omzetdaling. Dit betekent dat 90% van de totale loonsom wordt uitbetaald bij een omzetdaling van 100%. Wanneer de omzetdaling lager is, dan wordt de subsidie naar evenredigheid aangepast.
De hoogte van de subsidie is per individuele medewerker gemaximeerd tot maximaal tweemaal het maximumdagloon per maand. Dit heeft tot gevolg dat loon boven EUR 9.538 per maand niet voor subsidie in aanmerking komt.
Hoe wordt de omzetdaling berekend?
De omzetdaling moet zich voordoen over een aaneengesloten periode van drie maanden, waarvan de startdatum valt op de eerste dag van de maanden maart, april of mei 2020. Een onderneming kan dus zelf beoordelen vanaf welk moment hij de grootste omzetdaling verwacht. De omzet in deze meetperiode wordt vergeleken met de omzet van januari tot en met december 2019, gedeeld door vier. Indien sprake is van een samenstelling van rechtspersonen, dan geldt de omzetdaling op concernniveau. Voor bijzondere situaties (wanneer de onderneming nog niet bestond in geheel 2019) geldt een afwijkende rekenmethode. Deze wordt vermeld op het aanvraagformulier.
Hoe werkt de aanvraag van de subsidie?
Het UWV stelt online een aanvraagformulier beschikbaar. Bij deze aanvraag geeft de werkgever de bedrijfsnaam en het loonheffingennummer op. Daarnaast dienen de volgende stappen te worden doorlopen:
- De werkgever vraagt subsidie aan voor de loonsom in maart, april en mei in verband met een terugval in omzet van meer dan 20%.
- Indien de werkgever verwacht dat het effect van de huidige situatie met vertraging zichtbaar wordt, dan kan de werkgever bij de aanvraag aangeven dat hij de meetperiode voor de omzetvergelijking één of twee maanden later wil laten aanvangen.
- De werkgever noteert de verwachte omzet in de drie maanden van de gekozen meetperiode en vergelijkt deze met de totale omzet in 2019, gedeeld door vier.
- Op basis daarvan berekent de werkgever het omzetverlies in procenten.
- Voor bijzondere situaties (bijvoorbeeld dat het bedrijf onderdeel uitmaakt van een groter geheel), bevat de nadere toelichting op het formulier aanwijzingen voor de juiste berekeningen van het omzetverlies.
Hoe snel wordt de subsidie betaald?
Het voorschot bedraagt 80% van de totale subsidie. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald. Formeel heeft het UWV een beslistermijn van 13 weken na ontvangst van de volledige aanvraag, maar het streven is om de betaling van de eerste termijn van het voorschot binnen 2 tot 4 weken te laten plaatsvinden. Binnen 24 weken na afloop van de periode waarover de NOW is toegekend dient de werkgever vaststelling van de subsidie aan te vragen, waarbij in beginsel een accountantsverklaring is vereist. Het UWV zal binnen 22 weken na ontvangst van deze aanvraag de definitieve subsidie vaststellen. Dit kan resulteren in een nabetaling of een terugvordering.
Welke verplichtingen gelden er voor de werkgever?
Ten eerste wordt van de werkgever verwacht dat hij zich inspant om de loonsom zoveel mogelijk gelijk te houden en werknemers dus door te betalen. Een daling in de loonsom zal gevolgen hebben voor de hoogte van de uiteindelijke subsidie. Ten tweede wordt van de werkgever verlangd dat hij geen ontslag wegens bedrijfseconomische redenen aanvraagt bij het UWV voor zijn werknemers gedurende de periode waarover hij de tegemoetkoming ontvangt. Niet naleving van deze voorwaarde heeft gevolgen voor de hoogte van de subsidie. De subsidie wordt verminderd met de hoogte van het loon van ontslagen medewerkers, waarbij dat loon met een boete van 50% wordt vermeerderd.
Tot slot: indien een beroep wordt gedaan op de NOW-regeling, zijn zij verplicht om dit mede te delen aan de Ondernemingsraad, Personeelsvertegenwoordiging of aan de medewerkers.
Wilt u meer informatie over de NOW, dan kunt u uiteraard terecht bij onze experts op het gebied van arbeidsrecht of met uw vaste aanspreekpunt bij DVDW.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Rob Simons: r.simons@dvdw.nl of 06-46643095
Mark Putting: putting@dvdw.nl of 06-11772705