Corona-maatregelen voor huur van woonruimte
27 maart 2020
Maatwerk bij huurachterstanden, geen huisuitzettingen en mogelijkheid verlenging van tijdelijke huurovereenkomsten
Momenteel is iedereen in de ban van het Coronavirus. Dit virus heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid en de economie. In dat kader worden er ook maatregelen genomen voor de huur en verhuur van woningen. Onze minister van Milieu en Wonen, minister Van Veldhoven, heeft in dat kader bestuurlijk overleg gevoerd met de grootste verhuurorganisaties en brancheverenigingen en afspraken gemaakt over (maatregelen bij) huurachterstanden en huisuitzettingen (ontruimingen). Ook zal er een spoedwet worden aangenomen, op grond waarvan het mogelijk zal zijn om tijdelijke huurovereenkomsten gedurende de crisis voor een tijdelijke periode te verlengen.
Uitkomsten bestuurlijk overleg inzake huisuitzettingen en huurachterstanden
Met de grootste verhuurorganisaties en brancheverenigingen (Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang) zijn afspraken gemaakt om huurders tegemoet te komen die ten gevolge van de Corona-crisis betalingsproblemen hebben gekregen. In deze tijden dient zoveel als mogelijk te worden voorkomen dat mensen op straat komen te staan, mede vanwege de gevolgen voor de volksgezondheid hiervan. Afgesproken is dat:
- Huurders in de eerste plaats zelf actief moeten zoeken naar ondersteuning vanuit de overheid indien zij financiële problemen krijgen ten gevolge van het coronavirus;
- Verhuurders zich zullen inspannen om maatwerkoplossingen te vinden indien huurders in betalingsproblemen komen door het coronavirus. Zij zien daarin een verantwoordelijkheid en benadrukken dat juist in deze tijd een prettig huis extra belangrijk is;
- Verhuurders zullen geen incassokosten doorberekenen aan huurders die door het coronavirus betalingsproblemen hebben gekregen;
- Huisuitzettingen en ontruimingen zullen voorlopig worden uitgesteld gedurende deze Corona-crisis. Dit kan anders zijn indien sprake is van criminele activiteiten of extreme overlast. Ook kan dit anders zijn indien ontruimingsprocedures al liepen voor 12 maart jl.
Ook leegstandbeheerders en energiebedrijven hebben toegezegd om maatregelen op maat te nemen. In beginsel zal geen afsluiting van water of elektra plaatsvinden gedurende deze crisis. Ook zullen leegstandbeheerders – waar mogelijk – tijdens deze crisis bruikleenovereenkomsten niet opzeggen en zullen zij tijdelijke bewoning op basis van bruikleen faciliteren. Tenslotte worden kredietverstrekkers opgeroepen om samen met huiseigenaren tot oplossingen te komen indien huiseigenaren hun hypotheeklasten niet meer kunnen voldoen.
Bovengenoemde afspraken zijn niet vastgelegd in wetten. Verhuurders (die niet zijn aangesloten bij de brancheverenigingen of verhuurorganisaties) zijn hieraan daarom in beginsel niet gebonden. Wel heeft de minister aangekondigd dat bij niet-nakoming alsnog wettelijke maatregelen kunnen worden genomen. Ik sluit bovendien niet uit dat ook in de rechtspraak naar bovengenoemde afspraken zal worden gekeken.
In dat kader is ook relevant dat vanwege het Corona-virus veel zittingen geen doorgang kunnen vinden. Daarbij lijken ontruimingszaken niet beschouwd te worden als de meest spoedeisende zaken, waardoor zittingen (en daarmee vonnissen) zullen worden uitgesteld. Ook voor verhuurders die niet zijn aangesloten bij de branchevereniging of verhuurorganisaties is het praktisch gezien dus lastig om nu een ontruiming te starten.
Verlenging tijdelijke huurovereenkomst
Op grond van de wet kunnen huurder en verhuurder een tijdelijke huurovereenkomst sluiten die na ommekomst van de afgesproken termijn eindigt en waarbij de huurder de woning vervolgens dient te verlaten. Het Kabinet vindt het in deze tijd, waarin ieders leven op zijn kop staat, niet redelijk dat huurders (halsoverkop) vervangende woonruimte zullen moeten vinden. Daarentegen is het ook niet redelijk indien verhuurders vervolgens gebonden zijn aan een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd (die niet eenvoudig kan worden opgezegd). Om die reden zal het Kabinet het via spoedwetgeving mogelijk maken om tijdelijke huurovereenkomsten voor een tijdelijke periode tijden de Corona-crisis te verlengen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Iris Reidsma: reidsma@dvdw.nl of 06-52829291
René Sekeris: sekeris@dvdw.nl of 06-28883206