Overheid: Zorg ervoor dat de WHOA er snel is!
17 maart 2020 - Theo Hanssen
De coronacrisis heeft grote gevolgen voor bedrijven. De overheid treft noodzakelijke maatregelen om acute liquiditeitstekorten het hoofd te kunnen bieden. Of dat voldoende zal zijn is zeer de vraag temeer nu veel ondernemingen al overladen zijn met schulden. Voor veel ondernemingen was het aantrekken van leningen door de lage rente immers heel aantrekkelijk.
Op dit moment voorziet de wet niet in doeltreffende manieren om bedrijven te herstructureren. Dat wordt alom onderkend, in Europa en ook in Nederland. Met overwegend veel lof is het wetsvoorstel Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) dan ook door deskundigen op het gebied van herstructureringen ontvangen.
De WHOA maakt het voor ondernemingen in financiële nood mogelijk om schulden te herstructureren door met hun schuldeisers en aandeelhouders een akkoord dat een herstructureringsvoorstel bevat, te sluiten. Deze kunnen daaraan óók gebonden worden als zij niet met het akkoord hebben ingestemd. Er wordt daarom ook wel gesproken van een dwangakkoord. Het dwangakkoord vormt het uiterste redmiddel om te voorkomen dat ondernemingen die beschikken over bedrijfsactiviteiten die nog wel levensvatbaar zijn, failleren.
Op 3 december 2019 heeft Minister Dekker enkele aanpassingen van de WHOA bekendgemaakt. De verwachting was dat het wetsvoorstel vervolgens als hamerstuk snel aangenomen zou worden. Op 11 maart 2020 zou de WHOA onderwerp van debat in de Tweede Kamer zijn, maar helaas is dat uitgesteld.
Invoering van de WHOA is van groot belang, juist nu voorzienbaar is dat de gevolgen van de coronacrisis voor de economie enorm schadelijk zullen zijn. Een goed en efficiënt middel om ondernemingen in grote financiële nood te herstructureren ontbreekt nu en juist dat recept hebben we nodig, ook al zouden er nog enkele bijwerkingen (lees: aandachtspunten) kunnen zijn.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Theo Hanssen: hanssen@dvdw.nl of 06-21200558