Optimaliseren werkkapitaal
15 maart 2020 - Theo Hanssen
Welk recept in ieder geval werkt om de acute liquiditeitscrisis als gevolg van de uitbraak van het Coronavirus het hoofd te bieden: Optimaliseren werkkapitaal
De uitbraak van het Coronavirus zal grote impact hebben op de mondiale, Europese en Nederlandse economie. Ook in Nederland zijn de economische consequenties merkbaar. Met name de acute gevolgen voor vliegtuigmaatschappijen, de reisbranche, de horeca- en evenementensector sieren de afgelopen de dagen de voorpagina’s. De precieze impact op de Nederlandse economie zal afhangen van de snelheid waarmee het Coronavirus onder controle komt, zowel in Nederland als daarbuiten. Dat is op dit moment met onzekerheid omgeven en valt niet te voorspellen. Duidelijk is wel dat gesproken kan worden van een acute liquiditeitscrisis.
Van ondernemers wordt veel verwacht. Er komt veel op hen af. Naast de zorgen voor de gezondheid van medewerkers, relaties en al hun naasten, maken ondernemers zich zorgen over de financiële gevolgen, over de liquiditeitspositie, lopende overeenkomsten en daaruit voortvloeiende verplichtingen, het aantrekken van extra financiering en ga zo maar door.
Cash is king
In iedere crisis en dus ook nu, is een goed inzicht in de liquiditeitspositie op de korte en middellange termijn van groot belang. De uitbraak van het Coronavirus kan leiden tot een sterk teruglopende inkomsten- en kasstroom. Ingrijpen in kosten wordt prioriteit in de wetenschap dat als dat niet gebeurt of niet mogelijk is, een liquiditeitstekort snel zal ontstaan. Hoe sneller ingegrepen wordt des te groter de kans is dat een dergelijk tekort voorkomen of beperkt kan worden. Van belang daarbij is daarvoor ook externe specialisten in te schakelen, die in staat zijn met u snel te schakelen. Die met u de crisis het hoofd bieden, naast u staan en die ook ervaring hebben met dit soort crisissituaties.
Op meerdere terreinen kunt u maatregelen treffen om de continuïteit van uw onderneming veilig te stellen. Het afwenden van een liquiditeitscrisis vergt enerzijds maatregelen die leiden tot sneller en meer inkomsten en anderzijds tot minder of uitstel van uitgaven. Dat is niet alleen relevant om financiële verplichtingen te kunnen nakomen, maar ook om te voorkomen dat te snel afspraken met de bank (bankconvenanten) worden geschonden. Hierdoor kan een liquiditeitstekort worden voorkomen of verkleind en in dat laatste geval kan tijd gewonnen worden om een herstructurering door te voeren.
Verhogen cashflow: optimaliseren van het werkkapitaal
In deze tijden van crisis is het van het allergrootste belang dat er maatregelen worden getroffen die op korte termijn de cashflow verhogen, zodat ruimte ontstaat om (weer) te voldoen aan acute financiële verplichtingen. Dat betekent:
Focus op debiteurenbeheer:
- treedt in contact met de grootste debiteuren en wacht daar niet mee totdat de betalingstermijn is verstreken: doel is een bevestiging te krijgen dat er tijdig betaald gaat worden;
- tijdig en accuraat factureren;
- vooraf controleren van kredietwaardigheid en betaalmoraal;
- duidelijke afspraken maken over betalingstermijnen;
- het voeren van een correcte en bijgewerkte debiteurenadministratie;
- telefonisch en schriftelijk aanmanen zodat ook snel inzichtelijk is of debiteuren in betalingsproblemen verkeren;
- incasseren van vorderingen via desnoods een juridische procedure;
- onderzoeken of factoring mogelijk is.
Focus op actief crediteurenbeheer:
- indienen verzoek om uitstel van belastingen: na ontvangst van dit verzoek zal de Belastingdienst invordering staken;
- inventariseer en focus op leveranciers die in zekere mate afhankelijk zijn, die geen belang hebben bij grote financiële problemen bij of zelfs insolventie van hun afnemer: onderzoek of met deze leveranciers afspraken gemaakt kunnen worden over het oprekken van betalingstermijnen;
- in zijn algemeenheid: het later betalen van leveranciers, het oprekken van de betalingstermijn. Stoppen met betalen kan, zeker in geval van een acuut liquiditeitstekort, ook noodzakelijk zijn, waarbij steeds overwogen moet worden in hoeverre daarover overleg gepleegd moet worden met de betreffende leverancier.
Optimaliseren van de voorraadpositie:
- inventariseer welke producten en leveranciers het meest cruciaal zijn en focus daarop;
- kunnen vergelijkbare producten bij andere leveranciers worden ingekocht;
- focus op producten met een hoge omloopsnelheid;
- kijk extra kritisch naar de marges: focus op de producten met goede marges;
- (versneld) verkopen van overtollige/ incourante voorraad en verlagen waar mogelijk van de normale werkkapitaal voorraad.
Bezuinigingen:
- inventariseer welke lopende uitgaven beperkt kunnen worden voor zover dat het operationele proces niet te zeer verstoort;
- stel minder urgente investeringen uit waarbij bekeken wordt wat de gevolgen daarvan zouden zijn voor het operationele proces nu en op de middellange termijn.
Asset stripping:
- inventariseer of er overtollige activa zijn die op korte termijn te gelde gemaakt zouden kunnen worden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Theo Hanssen: hanssen@dvdw.nl of 06-21200558
Leonard Boender: boender@dvdw.nl of 06-20546465
Bert Winnemuller: winnemuller@dvdw.nl of 06-21610075