Hoe bied je als onderneming de liquiditeitscrisis als het gevolg van het Coronavirus het hoofd?
15 maart 2020 - Theo Hanssen
De uitbraak van het Coronavirus heeft grote impact op de liquiditeitspositie van veel ondernemingen. Duidelijk is dat in veel sectoren gesproken kan worden van een acute liquiditeitscrisis. Van ondernemers wordt dan veel verwacht. Er komt veel op hen af. Naast de zorgen over de gezondheid van medewerkers, relaties en al hun naasten, worden ondernemers in een zeer kort tijdsbestek geconfronteerd met acute liquiditeitsdruk.
Om die reden heeft de overheid de volgende vergaande maatregelen getroffen.
Fiscale maatregelen
- Ondernemers kunnen een verzoek om bijzonder uitstel van betaling van inkomsten-, vennootschaps-, omzet- en loonbelasting indienen waarin gemotiveerd wordt dat zij door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Zodra het verzoek door de Belastingdienst is ontvangen, zet de Belastingdienst de invordering stil;
- Verzuimboetes voor het niet tijdig betalen van belastingen worden achterwege gelaten of teruggedraaid;
- Ondernemers betalen nu belasting op basis van een voorlopige aanslag inkomsten- en vennootschapsbelasting. Ondernemers die een lagere winst verwachten door de coronacrisis kunnen een verzoek indienen voor een verlaging van de voorlopige aanslag zodat ze meteen minder belasting gaan betalen. Deze verzoeken zullen door de Belastingdienst worden ingewilligd.
Regeling werktijdverkorting
Bedrijven die getroffen worden door de gevolgen van de uitbraak van het Coronavirus en aan alle voorwaarden voldoen, kunnen in aanmerking komen voor werktijdverkorting. Werktijdverkorting is een bestaande regeling waar bedrijven een beroep op kunnen doen die door een calamiteit tijdelijk een verlies van werkuren hebben. Oftewel er is tijdelijk geen werk voor (een deel) van het personeel door omstandigheden die buiten het normale ondernemersrisico vallen. Deze calamiteit moet tenminste twee weken en maximaal 24 weken voor werkuitval zorgen. Ook moet er voor minstens twintig procent van het personeel geen werk zijn. Voor dat deel van het personeel kunnen werkgevers dan een beroep op de Werkloosheidsverzekering (WW) doen.
Verruiming van de borgstelling MKB – kredieten
Met ingang van 16 maart 2020 zal de staatssecretaris Economische Zaken de BMKB tijdelijk verruimen om de risico's te mitigeren, zodat bedrijven met een gezond toekomstperspectief gefinancierd kunnen blijven. Met de BMKB staat de overheid voor een deel borg voor bedrijven die een lening willen afsluiten maar aan de betrokken financier niet genoeg zekerheden kunnen bieden.
De bedrijven die worden geraakt door de gevolgen van het Coronavirus en daardoor in liquiditeitsproblemen komen, kunnen tijdelijk rekenen op extra gunstige voorwaarden onder de BMKB. Er komt een nieuwe tijdelijke (geldig tot 1 april 2021) maatregel – die voor de brede doelgroep MKB bedrijven zal worden ingezet – waarmee de Staat een hoger garantieaandeel aanbiedt in de BMKB. In de huidige regeling betreft het borgstellingskrediet 50% van het krediet dat de financier verstrekt. Dat wordt verhoogd naar 75%.
Deze maatregel kan benut worden door bedrijven en is bestemd voor overbruggingskrediet of verhoging rekening-courantkrediet bij een financier met een maximale looptijd van 2 jaar. Ook een aantal voorwaarden in de BMKB zal worden versoepeld.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Bert Winnemuller: winnemuller@dvdw.nl of 06-21610075
Theo Hanssen: hanssen@dvdw.nl of 06-21200558