Wetsvoorstel bescherming van schuldeisers bij turboliquidatie
16 juli 2021 - Stijn Verheggen
Wil je stoppen met je bedrijf, maar wil je niet dat je onderneming failliet wordt verklaard? Hiervoor is bij uitstek een zogenaamde “turboliquidatie” geschikt. Het is een goedkope en efficiënte oplossing om je onderneming te beëindigen, maar is wel aan bepaalde vereisten onderworpen, waaronder dat er geen baten meer aanwezig mogen zijn. Een formele vereffening blijft dan achterwege. Dit is geen probleem als er geen baten meer (te verwachten) zijn, maar wat nu als dit wel het geval is? Dan kan de turboliquidatie ten onrechte gebruikt worden. In de praktijk komt het geregeld voor dat er geturboliquideerd wordt, terwijl er vereffend had moeten worden. Dit is lastig voor de bestuurder en de schuldeiser die hierdoor wordt benadeeld, kan het bestuur aansprakelijk stellen of moet in rechte om heropening van de vereffening en/of het faillissement van de vennootschap verzoeken. Het probleem is echter dat de schuldeiser bijna altijd slecht zicht heeft op de vermogenspositie van de onderneming en daardoor een dergelijke vordering moeilijk kan onderbouwen. Hoe weten schuldeisers immers dat er écht niets te halen valt?
Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie
Twee weken geleden is het wetsvoorstel “Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie” in consultatie gegaan. Hiermee wordt door de wetgever beoogd om de turboliquidatie te reguleren, de bescherming van schuldeisers te verbeteren en misbruik tegen te gaan. Zo moeten onder dit wetsvoorstel de redenen voor het ontbreken van de baten worden gedeponeerd en moet dit worden onderbouwd met financiële stukken. Ook wordt het in dit wetsvoorstel mogelijk gemaakt om voorafgaand aan de turboliquidatie zelfstandig alle activa te verdelen en hiervan een uitdelingslijst op te stellen en te deponeren. Ontbrekende jaarrekeningen moeten op basis van het wetsvoorstel ook alsnog gedeponeerd worden. Al met al kan de beëindiging van de vennootschap zo in de regel eenvoudig(er) en snel(ler) plaatsvinden, terwijl daarnaast door de deponering van de stukken (en het informeren van de schuldeisers daarover) de schuldeisers meer inzicht krijgen in de situatie van de onderneming. Zij zullen daardoor beter dan nu in staat zijn de rechtmatigheid van de turboliquidatie te controleren en – waar nodig – daarop actie te nemen. Daarnaast riskeren bestuurders die misbruik maken van het middel van turboliquidatie onder het wetsvoorstel het risico van oplegging van een bestuursverbod. Al met al lijkt dit in essentie een goed wetsvoorstel, dat enerzijds de beëindiging van een vennootschap eenvoudiger maakt en tegelijkertijd de schuldeisers meer inzicht en waarborgen biedt. Wordt vervolgd!
Meer informatie
Indien je als ondernemer overweegt om je onderneming te beëindigen maar discussies met je schuldeisers wilt voorkomen, neem dan contact op met DVDW. Wij staan je graag met raad en daad bij en kunnen jou ondersteunen bij een (turbo)liquidatietraject.
Neem contact met ons op
- Rotterdam +31 (0)10 440 05 00
- Den Haag +31 (0)70 354 70 54