Wetsvoorstel aanhangig om toelating tot de WSNP makkelijker mogelijk te maken
25 november 2022
Onoverkomelijke schuldenlast: wat nu?
Voor natuurlijke personen met een problematische schuldenlast kan de Wettelijke Schuldsaneringsregeling Natuurlijke Personen (WSNP) uitkomst bieden. De WSNP betreft een wettelijke regeling waarbij de schuldenaar onder leiding van een bewindvoerder een schuldsaneringstraject doorloopt waarbij hij de mogelijkheid krijgt om aan het einde van de looptijd van het traject een zogenaamde “schone lei” te verkrijgen. Die schone lei houdt in dat de schulden die na het doorlopen van het traject niet betaald kunnen worden, omgezet worden in een zogenaamde natuurlijke verbintenis; dat wil zeggen: de onbetaalde schulden mógen wel, maar hoeven niet betaald te worden. Daarvoor is dan wel vereist dat de schuldenaar aan een aantal (strenge) voorwaarden voldoet, zoals voldoening aan zijn inspannings- en informatieplicht en het niet laten ontstaan van nieuwe schulden.
Doel van de WSNP
Het doel van de WSNP is drieledig, nl. om:
- natuurlijke personen de mogelijkheid bieden om uit een uitzichtloze schuldensituatie te komen en met een schone lei te beginnen;
- faillissementen van natuurlijke personen zoveel mogelijk terug te dringen;
- de totstandkoming van minnelijke regelingen met schuldeisers te stimuleren.
De Minister onderkent dat voor schuldenaren het buitengerechtelijke schuldhulpverleningstraject de eerst aangewezen route is, en ook moet blijven, om tot oplossing van hun schulden te komen. De WSNP moet worden gezien als het sluitstuk, waarnaar pas kan worden gegrepen als een buitengerechtelijke oplossing niet haalbaar blijkt.
Wetsvoorstel
Opvallend is dat ca. 10 jaar geleden veel meer mensen toegelaten werden tot de WSNP dan nu het geval is, terwijl het aantal mensen met problematische schulden niet is teruggelopen. De wetgever buigt zich daarom over nieuwe wetgeving die tot doel heeft de schuldenproblematiek in Nederland terug te dringen. Momenteel is het “Wetsvoorstel tot Wijziging van de Faillissementswet ter verbetering van de doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de WSNP” aanhangig, dat beoogt de doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de WSNP gemakkelijker mogelijk te maken.
Eisen voor toelating tot de WSNP
De eisen voor toelating tot de WSNP zijn streng. Dit ter bescherming van de belangen van de schuldeisers. Eén van de voorwaarden die geldt voor toelating tot de WSNP is dat iemand pas kan worden toegelaten tot de WSNP, nadat hij vijf jaar te goeder trouw is geweest ten aanzien van het ontstaan en onbetaald blijven van zijn schulden (zie art. 288 lid 1, onderdeel b, Fw). In die periode moet hij zich dan voldoende hebben ingespannen om te komen tot afbouw van zijn schulden en het voorkomen van nieuwe schulden. Insteek van voornoemd wetsvoorstel is om die termijn te verkorten naar drie jaar. Ook geldt momenteel art. 288 lid 2, onderdeel d, Fw. Op basis van dat artikel moet een verzoek van een schuldenaar tot toelating tot de WSNP worden afgewezen als hij in 10 jaar daarvoor al eens tot de WSNP is toegelaten en die WSNP heeft geresulteerd in een schone lei voor de schuldenaar. Onder het wetsvoorstel blijft deze termijn gehandhaafd, maar in een nieuw lid 4 wordt een hardheidsclausule geïntroduceerd die het voor de rechter mogelijk moet maken in geval van schrijnende situaties van die 10-jaarstermijn af te wijken.
Het wetsvoorstel is nog niet in werking getreden, maar is onderwerp van debat in de Tweede Kamer. Dit heeft geleid tot diverse amendementsvoorstellen en een aantal moties, die in de vorm zoals aangedragen niet zijn overgenomen. Wij wachten de verdere ontwikkelingen af.
Bekijk ook de Kamerbrief over adviezen op amendementen over wetsvoorstel voor verbetering van de doorstroom naar de WSNP.
Neem contact met ons op
- Rotterdam +31 (0)10 440 05 00
- Den Haag +31 (0)70 354 70 54