Verruiming NOW-regeling voor concerns
23 april 2020 - Rob Simons
Minister Koolmees heeft op 22 april 2020 bekend gemaakt dat de concernbepaling met betrekking tot het vaststellen van de omzetdaling in het kader van de NOW-regeling wordt verruimd. Werkmaatschappijen die meer dan 20% omzetverlies hebben, maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, kunnen toch in aanmerking komen voor de NOW.
In de huidige NOW-regeling is een van de voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen voor subsidie een omzetdaling van 20% of meer. Uitgangspunt bij de vaststelling van de omzetdaling op concernniveau is dat moet worden gekeken naar de groep als geheel. Hierdoor komen bedrijven met een forse omzetdaling niet in aanmerking voor een subsidie als andere onderdelen binnen het concern wel goed blijven draaien. Dit kan echter toch leiden tot verlies van werkgelegenheid bij deze bedrijven. Deze concernbepaling wordt daarom aangepast. Lees hieronder de wijziging en voorwaarden.
Werkmaatschappij kan in aanmerking komen voor NOW-subsidie
De hoofdregeling blijft ongewijzigd. Dit betekent dat het concern op de huidige manier gebruik dient te maken van de NOW-regeling op het moment dat het concern een omzetdaling heeft van minstens 20%.
Heeft het concern geen omzetdaling van minstens 20%, maar een individuele werkmaatschappij heeft wel een omzetverlies van meer dan 20%, dan kan de individuele werkmaatschappij de subsidie aanvragen op basis van de omzetdaling van de werkmaatschappij (in plaats van het concernniveau). De werkmaatschappij dient wel eigen rechtspersoonlijkheid te hebben. Het mag dus niet gaan om onderdelen van rechtspersonen.
Voorwaarden
Om als individuele werkmaatschappij in aanmerking te kunnen komen voor de NOW-subsidie moet aan drie (aanvullende) voorwaarden worden voldaan. Op die manier wordt getracht strategisch gedrag zoveel als mogelijk te beperken.
Ten eerste moeten concerns, waarvan de werkmaatschappij een beroep doet op de NOW-regeling, verklaren dat over 2020 geen dividend of bonussen worden uitgekeerd. Tevens dient het concern te verklaren geen eigen aandelen terug te kopen tot en met de datum van de aandeelhoudersvergadering waarin de jaarrekening over 2020 wordt vastgesteld.
Ten tweede moet de werkgever (werkmaatschappij) met twintig of meer werknemers met de belanghebbende vereniging (vakbonden) een akkoord bereiken over het werkbehoud bij de maatschappij. Ontbreekt de belanghebbende vereniging of heeft de werkgever minder dan twintig werknemers in dienst, dan is een akkoord met een vertegenwoordiging van werknemers voldoende.
Ten derde mag geen sprake zijn van personeels-bv’s binnen het concern. Concerns met personeels-bv’s dienen altijd uit te gaan van de omzetdaling op concernniveau, omdat daar de omzet(daling) en de inzet van het personeel samenkomen.
Controlemaatregelen
Naast bovenstaande voorwaarden worden aanvullende controlewaarborgen opgenomen.
Allereerst mogen de andere werkmaatschappijen binnen het concern geen opdrachten of projecten uitvoeren die ten koste gaan van de subsidie vragende entiteit, indien de subsidie vragende entiteit normaliter de opdracht of het project zou uitvoeren en die voor die andere entiteit juist afwijkend is.
Ten tweede dient bij de vaststelling van de subsidie de omzetderving van de werkmaatschappij te worden verlaagd als werknemers van de werkmaatschappij in het tijdvak van de subsidie activiteiten ondernemen bij een andere entiteit.
Ten derde is het Transferpricing systeem zoals gehanteerd in de jaarrekening 2019 of de laatst vastgestelde jaarrekening leidend voor de meetperiode 2020. Dit mag niet meer worden aangepast.
Tot slot worden ‘mutatie voorraden gereed product’ aan de omzet toegerekend. Dit heeft tot gevolg dat het geen nut heeft om een lagere omzet te creëren door als productie-bv in de meetperiode de goederen in voorraad te houden, terwijl de goederen normaal gesproken direct aan de verkoop-bv worden verkocht.
In de loop van volgende week (week 18) wordt de gewijzigde regeling gepubliceerd. Vanaf de inwerkingtreding van de wijziging kunnen ook werkmaatschappijen een aanvraag voor de NOW-subsidie indienen.
Wilt u meer informatie over de NOW, dan kunt u uiteraard terecht bij onze experts op het gebied van arbeidsrecht of met uw vaste aanspreekpunt bij DVDW.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Rob Simons: r.simons@dvdw.nl of 06-46643095
Mark Putting: putting@dvdw.nl of 06-11772705