Terecht ontslag op staande voet vanwege vermelden van onjuiste gegevens in cv
25 april 2019 - Rob Simons
Iedereen die wel eens heeft gesolliciteerd weet dat een curriculum vitae (cv) belangrijk is. Het is vrij gebruikelijk dat cv's zo positief mogelijk worden gepresenteerd en soms wordt de inhoud van een cv een tikje aangezet. Het Hof Arnhem-Leeuwarden heeft op 20 maart 2019 echter geoordeeld dat een werknemer terecht op staande voet was ontslagen wegens het vermelden van onjuiste gegevens in zijn cv.
De werkgever had een vacature geplaatst voor een technisch support medewerker/intaker. In de vacature was onder meer opgenomen dat als functie-eis een afgeronde relevante HBO/WO opleiding en minimaal 4 jaar relevante werkervaring in de ICT of bij internetbureaus is vereist.
De werknemer heeft op de functie gesolliciteerd en heeft daarbij zijn cv meegestuurd. In zijn cv staat dat hij een hbo opleiding heeft afgerond en dat hij meerdere jaren relevante werkervaring heeft. De werknemer wordt na een sollicitatieprocedure aangenomen en treedt op 10 april 2017 in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van één jaar.
In juli 2017 heeft de werknemer zich meerdere keren vrij kort achter elkaar ziekgemeld. Bij zijn laatste ziekmelding op 19 juli 2017 laat hij zijn leidinggevende weten dat hij overspannen is. Op 31 juli 2017 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de werknemer, zijn leidinggevende en de directeur. In dat gesprek wordt aan de werknemer duidelijk gemaakt dat de werkgever wil onderzoeken of hetgeen hij hen heeft voorgehouden tijdens de sollicitatie wel klopt. De werknemer weigert vervolgens aan te tonen dat hij de juiste werkervaring, diploma's en referenties heeft.
Nadat de werknemer meerdere malen nalaat de relevante gegevens aan te leveren, wordt hij op 28 augustus 2017 op staande voet ontslagen. De werkgever stelt dat ze niet anders kan dan concluderen dat de werknemer onder valse voorwendselen bij hen aan een baan is gekomen. Volgens de werkgever heeft de werknemer frauduleus gehandeld en beschikt hij niet over het benodigde werk-, denk- en kennisniveau voor de functie waarvoor hij is aangenomen.
De werknemer heeft vervolgens bij de kantonrechter onder meer verzocht het ontslag op staande voet te vernietigen. De kantonrechter is hierin meegegaan, omdat de werkgever er niet in is geslaagd te bewijzen dat in de sollicitatieprocedure met de werknemer is gesproken over (het belang van) de HBO-diploma's en (het belang van) de referenties. Tevens is de werkgever er niet in geslaagd te bewijzen dat de werknemer heeft verklaard dat hij beschikt over een HBO-diploma en dat de werknemer heeft verwezen naar de referenties op zijn website. Hierdoor kan geen dringende reden worden aangenomen, aldus de kantonrechter.
De werkgever gaat in hoger beroep en komt onder andere op tegen het oordeel van de kantonrechter dat geen sprake zou zijn van een dringende reden voor het ontslag op staande voet en dat ze verplicht is het volledige loon vanaf de datum van het ontslag op staande voet tot het einde van de arbeidsovereenkomst te betalen.
Het hof stelt dat een cv een kerndocument is waarop de werkgever in goed vertrouwen mag afgaan. Uit de vacature blijkt dat een HBO/WO opleiding vereist is voor de functie. Als de werknemer hierover - in tegenstelling tot wat hij heeft vermeld in zijn cv - niet blijkt te beschikken, dan kan sprake zijn van een dringende reden voor een ontslag op staande voet. Dit zou anders zijn als de werknemer heeft gezegd dat hij geen afgeronde hbo-opleiding had en de werkgever daarvan geen punt heeft gemaakt.
Volgens het hof blijkt uit de verklaringen van de werknemer, leidinggevende en de directeur in combinatie met het cv van de werknemer dat de eis van een afgeronde HBO-opleiding in ten minste één van de sollicitatiegesprekken naar voren is gekomen en dat de werknemer heeft gemeld dat hij aan desbetreffende eis voldeed. Tevens blijkt uit de verklaringen en het cv dat over de referenties is gesproken. Het hof concludeert daarom dat wel sprake is van een dringende reden voor een ontslag op staande voet. De kantonrechter heeft het ontslag op staande voet (de opzegging) ten onrechte vernietigd. Deze beslissing van de kantonrechter kan niet meer worden teruggedraaid, maar het hof oordeelt wel dat de werkgever alsnog geen loon is verschuldigd over de periode van 28 augustus 2017 (datum ontslag op staande voet) tot 10 april 2018 (einde arbeidsovereenkomst bepaalde tijd).
Kortom, het vermelden van onjuiste gegevens in het cv kan worden aangemerkt als dringende reden voor een ontslag op staande voet. Dit zal voornamelijk het geval zijn indien de onjuiste gegevens van belang zijn voor de uitvoering van de functie en de werknemer blijkt daar niet aan te kunnen voldoen. Het is daarom belangrijk een cv goed te controleren.
Neem contact met ons op
- Rotterdam +31 (0)10 440 05 00
- Den Haag +31 (0)70 354 70 54