De veranderde rol van de Security Agent
19 december 2023 - Erwin Bos - Theo Hanssen - Eveline Kruisifikx - Gijs Wessels
Het gebruikmaken van een agent bij het houden van zekerheden voor financieringen kent inmiddels een lange geschiedenis. Met de professionalisering van de financieringsstructuren in Nederland, gedreven door de globalisering van die markt, werden de internationale standaarden die door de Loan Market Association (‘LMA’) werden ontworpen, steeds gangbaarder.
Kredietdocumentatie
De door de LMA gestandaardiseerde financieringsdocumentatie voorziet in het gebruik van een agent voor het beheren van de kredietrelatie (de ‘Agent’) en een agent voor het houden en beheren van de zekerheidsrechten (de ‘Security Agent’). Veelal worden die rollen gecombineerd in een (rechts)persoon. De verhouding tussen de (Security) Agent en de kredietverstrekkende banken wordt neergelegd in de kredietdocumentatie.
Vergoeding van de kosten van de (Security) Agent
De vergoeding van de kosten van de (Security) Agent, de instructiebevoegdheid en de wijze van communiceren worden hier onder andere in geregeld. Tot relatief kortgeleden werd die rol vaak vervuld door een branche van een van de kredietverstrekkende banken, die op die manier de kredietrelatie mét een vergoeding kon blijven beheren.
De laatste jaren is die rol echter aan verandering onderhevig. Steeds vaker wordt voor de agentrol een specifieke daarvoor toegeruste partij gekozen. Voor die veranderingen is een aantal oorzaken aan te wijzen.
Rol van de security agent
De belangrijkste gebeurtenissen die tot deze veranderingen hebben geleid zijn zonder twijfel de faillissementen van de IJslandse banken Kaupthing en Landsbanki in 2008. Opeens werd de financiële markt geconfronteerd met een failliete bank. Aanvankelijk ging de aandacht natuurlijk met name uit naar de rekeninghouders van deze banken. Denk in Nederland bijvoorbeeld aan de rekeninghouders van IceSave, een dochter van Landsbanki. Deze banken vervulden in heel veel financieringen echter óók de rol van Security Agent. Het spreekt voor zich dat toen heel complexe problemen ontstonden, omdat de houder van talloze hypotheek- en pandrechten failliet ging.
De reactie van de markt, en met name ook van de LMA, was om te voorzien in de vervangbaarheid van de agent in de financieringsdocumentatie.
Herstructurering- en uitwinningsscenario’s
Een tweede belangrijke ontwikkeling is dat in en na de kredietcrisis veel financieringen leidden tot herstructurering- en uitwinningsscenario’s. De financiers wensten gebruik te maken van hun rechten onder de zekerhedendocumentatie en instrueerden de Security Agent tot het zetten van stappen in de uitwinning of tot het maken van afspraken over die uitwinning. Omdat het de Security Agent is die het recht van parate executie uitoefent, is dat vaak degene die door getroffen partijen zoals de schuldenaar of belanghebbende derden wordt aangesproken voor deze rechtshandeling. Met andere woorden, steeds vaker richt de schuldenaar of een derde zich tot de Security Agent wanneer belangrijke – of zelfs onomkeerbare – stappen dreigen te worden gezet. Daar waar oorspronkelijk de zekerheden en daarmee de agentrol een rustig bezit vormde, wordt nu steeds vaker een actieve rol verwacht. Iets waar de (systeem)banken minder comfortabel mee zijn.
Slagkracht van de Security Agent
Het gevolg is niet alleen dat de voorwaarden scherper worden geformuleerd (zodat de Security Agent zijn slagkracht behoudt), maar ook dat gespecialiseerde partijen deze rol gaan vervullen. Juist ook wanneer herstructurering en uitwinning een serieus risico vormen. Die ontwikkeling kende een begin bij de herstructurering van Schoeller Arca (in september 2009) en niet zo lang geleden bij HEMA (2020).
De keuze en invulling van de zekerhedenstructuur bij (complexe) financieringen blijft daarmee een punt van aandacht. Zowel bij het opzetten van deze structuur als bij de gebruikmaking ervan of het mogelijke verzet ertegen.
DVDW lid van de LMA
DVDW heeft ruime ervaring bij het opzetten, beoordelen en gebruikmaken van deze structuren. Bovendien is DVDW lid van de LMA, hetgeen haar niet alleen toegang geeft tot de standaarddocumentatie, maar ook over een uitgebreid netwerk van internationale advocaten- en notariskantoren, zodat in grensoverschrijdende gevallen efficiënt kan worden samengewerkt met advocaten en notarissen uit andere landen.
Meer informatie?
Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met het team Banking & Finance.
Neem contact met ons op
- Rotterdam +31 (0)10 440 05 00
- Den Haag +31 (0)70 354 70 54