NOW-regeling; afleggen van rekening en verantwoording
16 december 2020 - Bert Winnemuller - Anique Noordam
Circa anderhalve maand geleden is de definitieve afrekening voor de NOW-1 regeling van start gegaan. De NOW-1 steun ziet op de periode maart-mei 2020. Het gemak waarmee de steun kon worden verkregen is een bewuste keuze geweest van de regering om te voorkomen dat ondernemingen met een acuut liquiditeitstekort de benodigde steun niet tijdig zouden ontvangen wegens administratieve rompslomp. Zoals altijd geldt echter dat over de verstrekte gelden rekening en verantwoording moet worden afgelegd, waarna een definitieve subsidievaststelling plaatsvindt. De definitieve subsidievaststelling kan leiden tot (i) een recht op nabetaling, (ii) de vaststelling dat de definitieve subsidie is gelijk aan het uitbetaalde voorschot of (iii) er volgt een terugvordering omdat de definitieve subsidie lager is dan de het uitbetaalde voorschot.
NOW-regeling – een noodzakelijke financiële steunmaatregel
De NOW-regeling is een steunmaatregel in het leven geroepen door de Nederlandse overheid om ondernemingen financiële steun te bieden ten tijde van het Corona virus. Ondernemingen met een omzetdaling van meer dan 20% komen in aanmerking voor het ontvangen van overheidssteun ten aanzien van de doorlopende loonkosten. De NOW-1 regeling is door meer dan 148.000 bedrijven aangevraagd. De NOW-2 regeling (periode juni-september 2020) is door ruim 65.000 bedrijven aangevraagd. Ruim 27.000 bedrijven hebben een aanvraag ingediend onder de eerste tranche van de NOW-3 regeling (oktober- december 2020). Het aanvraagloket voor de tweede (januari – maart 2021) en derde tranche (april-juni 2021) van de NOW-3 regeling is nog niet opengesteld. Naar verwachting zal daarvan ook veel gebruik moeten worden gemaakt. In totaal is inmiddels voor ruim EUR 12,5 miljard aan voorschotten onder de NOW-regelingen uitbetaald. Voor een nadere uitleg over de NOW-regeling kunt u de eerder gepubliceerde blogs over de NOW-regeling raadplegen:
De NOW 2.0; verlenging met vier maanden en aanpassing ontslagboete
Wijzigingen en verduidelijkingen
Verruiming NOW-regeling voor concerns
Subsidievaststelling
Ondernemingen die steun hebben aangevraagd gedurende de eerste coronagolf (vanaf maart 2020) zijn verplicht om een definitieve subsidievaststelling te verzoeken binnen 24 weken nadat de periode waarover de NOW is toegekend is afgelopen. Laat een onderneming het na om deze vaststelling te verzoeken, dan zal het gehele voorschot aan verstrekte steun worden terugbetaald. Inmiddels zijn 24 weken verstreken sinds de afloop van de eerste periode (maart -mei 2020). Derhalve hebben de eerste ondernemingen inmiddels rekening en verantwoording moeten afleggen voor de ontvangen steun. Indien blijkt dat een onderneming de steun ten onrechte heeft ontvangen, bijvoorbeeld omdat de omzet minder is gedaald dan verwacht, de loonsom is gedaald of omdat de financiële tegemoetkoming is aangewend voor een ander doel dan het betalen van loon, dan zal het ontvangen voorschot (gedeeltelijk) moeten worden terugbetaald.
Verplichting tot (gedeeltelijke) terugbetaling
Het gemak waarmee de NOW steun kon worden aangevraagd heeft ook een keerzijde. Niet alleen zullen ondernemingen die oneigenlijk gebruik hebben gemaakt van de regeling nu verantwoording moeten afleggen voor de ontvangen gelden, ook alle andere ondernemingen kunnen een afrekening ontvangen. De hoge mate van onzekerheid die heerst(e) vanwege de Corona crisis heeft er namelijk toe geleid dat ondernemingen ook steun hebben aangevraagd ‘voor het geval dat’ of waarvan later is gebleken dat de omzet na een aanvankelijk terugval nadien is hersteld. Indien blijkt dat de omzet uiteindelijk minder is gedaald dan oorspronkelijk werd verwacht of indien de loonsom is gedaald zullen de gelden (gedeeltelijk) moeten worden terugbetaald. Ook ondernemingen die reeds in financieel zwaar weer verkeerden, NOW steun hebben aangevraagd en oneigenlijk hebben gebruikt om liquiditeitsproblemen het hoofd te bieden, zullen rekening moeten houden met een terugbetalingsverplichting. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in een brief van 3 december 2020 aan de Tweede Kamer aangegeven te verwachten dat bij ca. 60% van de ingediende aanvragen onder de NOW-1 regeling sprake zal zijn van een verplichting tot (gedeeltelijke) terugbetaling.
Termijn van terugbetaling
Terugbetaling van de ontvangen steun zal in deze moeilijke economische tijden bij veel ondernemingen tot liquiditeitsproblemen gaan leiden. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangegeven dat het UWV waar nodig coulant zal omgaan met de terugbetaaltermijnen. Het UWV zal de mogelijkheid gaan bieden om op verzoek een betalingsregeling van een jaar af te spreken. Als deze termijn tot financiële problemen zou leiden, kan met het UWV worden bezien op welke termijn wel terugbetaald kan worden.
Resumerend
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verwacht dat bij ca. 60% van de ingediende aanvragen onder de NOW-1 regeling sprake zal zijn van een verplichting tot terugbetaling. Dit zal voor veel ondernemingen een grote impact hebben op de liquiditeitspositie. Van belang is dat de subsidievaststelling op de juiste wijze plaatsvindt op basis van de juiste cijfers en gegevens.
In het geval sprake is van een verplichting tot terugbetaling, kan in overleg met het UWV een betalingsregeling worden getroffen. Een betalingsregeling ondersteunt de liquiditeitspositie, die goed in beeld moet zijn en nauwlettend moet worden gevolgd. Indien de liquiditeitspositie in gevaar dreigt te komen of komt en de onderneming in financieel zwaar weer dreigt te komen, is het van essentieel belang in een vroeg stadium herstructurerings- en herfinancieringsmogelijkheden te onderzoeken en stappen te nemen die de continuïteit van de onderneming veilig stellen.
Meer informatie
Voorziet u dat uw onderneming in financieel zwaar weer komt te verkeren of is daarvan sprake, kunnen wij u adviseren en ondersteunen om de continuïteit van uw onderneming te waarborgen. Neem contact op met Theo Hanssen, Bert Winnemuller en Erwin Bos.
Neem contact met ons op
- Rotterdam +31 (0)10 440 05 00
- Den Haag +31 (0)70 354 70 54