Nieuw steun- en herstelpakket COVID-19
29 oktober 2020 - Bert Winnemuller
De Rijksoverheid heeft vanwege de tweede COVID-19-golf per 1 oktober jl. een nieuw steun- en herstelpakket afgekondigd om de nadelige economische gevolgen voor het bedrijfsleven en de samenleving te beperken en ruimte te bieden om aan de nieuwe situatie aan te passen.
Wat houdt het nieuwe steun- en herstelpakket in?
Het nieuwe steun- en herstelpakket voorziet in:
- handhaving van bestaande tegemoetkomingen;
- uitbreiding van een aantal bestaande regelingen;
- introductie van aanvullende maatregelen voor sectoren die onevenredig hard worden geraakt.
Handhaving bestaande tegemoetkomingen
De regelingen voor financiële compensatie van ondernemingen die als gevolg van COVID-19 en/of de genomen overheidsmaatregelen in financiële problemen zijn gekomen zijn gebaseerd op het omzetverlies van deze ondernemingen. In het nieuwe steun- en herstelpakket worden de eerder geïntroduceerde financiële tegemoetkomingen gehandhaafd, zoals o.a. de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW-3.0), Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo).
De reguliere garantieregelingen van staatsgegarandeerde financieringen zijn in april en mei 2020 uitgebreid met een aanvullend corona garantie-instrumentarium en worden in het nieuwe steun- en herstelpakket eveneens gehandhaafd. Het betreft de volgende garantieregelingen:
- Garantie Ondernemersfinanciering Corona (GO-C);
- Borgstelling MKB Kredieten Corona (BMKB-C);
- Klein Krediet Corona (KKC);
- Corona overbruggingsleningen (COL);
- Overbruggingskredietfaciliteit Qredits.
Welke regelingen worden uitgebreid?
Een aantal bestaande tegemoetkomingen en regelingen wordt uitgebreid om de gevolgen van de tweede COVID-19-golf voor ondernemers daar waar mogelijk te beperken. De belangrijkste uitbreidingen hebben betrekking op:
- openstelling van de TVL in Q4 2020 voor ondernemingen in alle sectoren, inclusief ondernemingen in de land- en tuinbouwsector. Krediet- en financiële instellingen blijven uitgesloten;
- verhoging maximale subsidie onder de TVL in Q4 2020 tot € 90.000,-- (was in tijdvak van juni-september 2020 maximaal € 50.000,--);
- verlenging van de GO-C, KKC, COL en de Overbruggingskredietfaciliteit Qredits tot en met 30 juni 2021;
- voorgestane verlenging van de BMKB-C tot eind 2021.
Welke aanvullende maatregelen worden genomen?
Naast handhaving en uitbreiding van reeds bestaande maatregelen, worden aanvullende regelingen genomen, die gericht zijn op sectoren die onevenredig hard worden getroffen door de genomen maatregelen. De belangrijkste aanvullende sectormaatregelen betreffen:
- subsidieregeling voorraad- en aanpassingskosten horeca, op basis waarvan in aansluiting op de TVL-subsidie een eenmalige subsidie wordt verstrekt voor gemaakte kosten en gedane investeringen van horecaondernemingen die als gevolg van de noodgedwongen sluiting vanaf 15 oktober 2020 niet kunnen worden gebruikt;
- evenementenbranchemodule, die een eenmalige tegemoetkoming biedt aan seizoensgebonden evenementenbedrijven die voor Q4 2020 niet in aanmerking komen voor de nieuwe TVL Q4 2020 omdat de referentieomzet in Q4 2019 te laag was;
- extra financieel steunpakket voor niet gesubsidieerd deel van de culturele sector, waaronder o.a. voor vrije theaterproducenten.
Voorts worden nadere regelingen onderzocht voor de tegemoetkoming van de reisbranche en voor de bevordering van de groeimogelijkheden van scale-ups door het mogelijk inrichten van een nationale scale-up-faciliteit in samenwerking met Invest-NL.
Neem contact op met het WHOA-team
- Rotterdam +31 (0)10 440 05 00
- Den Haag +31 (0)70 354 70 54