"Het trekt vast wel weer aan."
13 augustus 2020 - Theo Hanssen
Ondernemen in financieel lastige tijden
Onze samenleving is gebaat bij ondernemerschap. Ondernemers die vol passie een bedrijf opzetten en uitbouwen. De uitbraak van Covid-19 en de in verband daarmee getroffen maatregelen hebben echter veel negatieve impact op ondernemingen. Uitgestelde belastingen zullen toch een keer betaald moeten worden, terwijl overige steunmaatregelen ook niet in onbeperkte mate kunnen voortduren. Bovendien is het maar de vraag of bepaalde sectoren de enorme klappen van de afgelopen maanden te boven kunnen komen, alle steunmaatregelen ten spijt.
Als het financieel minder gaat ontstaat er vaak een krachtenveld dat voor veel ondernemers onbekend is. En dan is het niet altijd gemakkelijk om maatregelen te treffen die het financieel ontij kunnen afwenden. Omdat ondernemers optimistisch zijn ingesteld en altijd wel kansen zien die financieel ontij zouden kunnen voorkomen. Dan kan het gebeuren dat de blik op de toekomst, de realiteit, vertroebeld raakt. En dat is echt zonde.
Want uit tal van onderzoeken en de praktijk blijkt dat als er wel tijdig wordt ingegrepen, de kans op herstel het grootste is. Zeker als je dat doet met stakeholders die betrokken en net zo ondernemend zijn. Met adviseurs die niet bang zijn om met hen de onderneming door het woelige water heen te leiden (lees meer over het optimaliseren van werkkapitaal).
Zowel vanuit Europa als door de Nederlandse overheid zijn er in de afgelopen decennia veel initiatieven ontplooid die het zogenaamde reorganiserende vermogen van ondernemingen zouden moeten versterken. Tot dusver hebben deze initiatieven nog niet geleid tot daadwerkelijke nieuwe wettelijke instrumenten waarmee een onderneming efficiënt kan worden geherstructureerd.
Het lijkt er echter op dat het wetsvoorstel Homologatie Onderhands Akkoord (‘WHOA’) op korte termijn daadwerkelijk ingevoerd gaat worden. De WHOA maakt het saneren van schulden mogelijk zonder dat je failliet hoeft te gaan. Wij hebben een informatiecentrum over de WHOA opgezet dat binnenkort gelanceerd zal worden. Je kunt je nu al voorbereiden op de inwerkingtreding van de WHOA. Daar helpen we je graag bij.
Als je in crisis geraakt heb je immers behoefte aan een klankbord. Sinds jaar en dag vormen wij voor allerlei stakeholders dat kritische klankbord. Dan sta je er niet meer alleen voor en zul je zien dat er eigenlijk altijd wel een oplossing te vinden is. Als je maar tijdig genoeg ingrijpt.
Onze herstructureringspraktijk mag bogen op ruime ervaring met herstructureringen. Van zorginstellingen tot grote bouwbedrijven, van retail tot vastgoed. Onze ervaring als curator komt dan ook goed van pas.
Diverse stakeholders die op enigerlei wijze betrokken zijn bij een herstructurering vertrouwen op onze expertise. Zo begeleiden en adviseren wij ondernemers, crediteuren, banken en ondernemingsraden. We staan uiteraard klaar in doorstartscenario’s, voorzien betrokkenen van snelle inventarisaties van mogelijkheden en risico’s en werken waar nodig in multidisciplinaire teams met financiële, fiscale en overige experts. We kennen de klappen van de zweep, weten wat op de stakeholders afkomt en zijn bovenal ondernemend.
Zeker in deze onzekere tijden staan wij voor u klaar. Stilzitten is dan eigenlijk geen optie. Tijdig de hulp inschakelen van experts is noodzakelijk. Niet alleen om het vanuit een juridische en financieel-economische kant te benaderen, maar zeker om ervoor te zorgen dat de ondernemer/bestuurder het gevoel krijgt er niet alleen voor te staan.
In het DVDW magazine dat verschenen is naar aanleiding van de coronacrisis, zijn onder meer handvatten aangereikt hoe om te gaan met een naderend faillissement en wat van bestuurders en commissarissen verwacht mag worden.
Neem contact met ons op
- Rotterdam +31 (0)10 440 05 00
- Den Haag +31 (0)70 354 70 54