Faillissement Ruwaard van Puttenziekenhuis had meerdere oorzaken
06 maart 2019 - Henri Bentfort van Valkenburg
Het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse is in juni 2013 door een samenloop van omstandigheden failliet gegaan. Landelijke veranderingen in de financiering van ziekenhuizen, een achterblijvende concurrentiepositie en mislukte investeringen om groei te realiseren leidden samen met spanningen tussen directie en de artsenmaatschappen tot een negatieve spiraal. Een ingezette reorganisatie mocht niet meer baten mede door sluiting van de afdeling cardiologie op bevel van de Inspectie Gezondheidszorg. Dit schrijven curatoren Henri Bentfort en Martijn Vermeeren vandaag in het oorzakenonderzoek van het faillissement van het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse.
Bijna zes jaar na het faillissement van het Ruwaard van Puttenziekenhuis zijn de curatoren nog bezig met de afhandeling van het faillissement. In het vandaag gepubliceerde oorzakenonderzoek concluderen de curatoren dat 'een optelsom van factoren' leidde tot het faillissement. Ook schrijven zij dat het faillissement niet aan het ziekenhuisbestuur of een andere 'individuele actor' kan worden verweten.
In 2011 en 2012 kampte het ziekenhuis al met financiƫle problemen. Deze waren deels het gevolg van veranderingen in de landelijke regelingen voor de financiering van de zorg. Sinds 2011 moesten ziekenhuizen zelf onderhandelen met verzekeraars over de vergoedingen voor de verleende zorg. Bij het Ruwaard ontstonden in deze periode liquiditeitsproblemen die werden verlicht met voorschotten van verzekeraars. Ook waren de financieringslasten voor ziekenhuizen zwaarder geworden omdat de overheid niet langer bijdroeg aan de huisvestingskosten.
Intern rommelde het in deze periode binnen het ziekenhuis met spanningen tussen de maatschappen van specialisten onderling en met de directie. De reputatie van het Ruwaard had daaronder te lijden, terwijl de beeldvorming bij de buitenwereld toch al niet positief was. Deze reputatieschade werd onomkeerbaar na de directe sluiting van de afdeling cardiologie op last van de Inspectie Gezondheidszorg in november 2012. Dit leidde direct tot een sterke afname van patiƫnten, niet alleen voor aan cardiologie gerelateerde behandelingen. Mede hierdoor werd 2012 met verlies afgesloten. Het ziekenhuis had in december 2012 de cardiologiepraktijk onder toezicht van externe cardiologen weer op orde. Maar het tij was niet meer te keren en de eerste vijf maanden van 2013 werden met forse verliezen afgesloten. Een faillissement werd daarmee onvermijdelijk ondanks pogingen om het ziekenhuis door te starten als onderdeel van een consortium met het Maasstad, het Ikazia en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Na het faillissement namen deze ziekenhuizen het Ruwaard van Putten alsnog over en vormden het huidige Spijkenisse Medisch Centrum.
Noot voor redacties, niet voor publicatie
Voor meer informatie:
mr. M.J.H. Vermeeren: 06-21812651
mr. H.M.D. Bentfort van Valkenburg: 06-51546192
De curatoren van het Ruwaard van Puttenziekenhuis zijn desgewenst beschikbaar voor een toelichting.
Lees het volledige verslag van de curatoren naar aanleiding van het oorzakenonderzoek.
Eerdere rapportages over het faillissement van het Ruwaard van Puttenziekenhuis zijn te vinden in het Centraal Insolventieregister op de website van de Rechtspraak.
Neem contact met ons op
- Rotterdam +31 (0)10 440 05 00
- Den Haag +31 (0)70 354 70 54