De NOW 3.0; Verlenging tot 1 juli 2021 en meer ruimte voor aanpassing onderneming
03 september 2020 - Rob Simons
Het kabinet heeft op 28 augustus 2020 aangekondigd de huidige NOW-regeling per 1 oktober 2020 met drie tijdvakken van drie maanden te verlengen. De regeling zal daarmee duren tot 1 juli 2021. Het doel van de regeling blijft het ondersteunen van werk en inkomen door bedrijven te helpen de crisis te overbruggen. Daarnaast is de regeling bedoeld om bedrijven samen met de werknemers voor te bereiden op de nieuwe economische situatie, omdat het niet mogelijk is om alle werkgelegenheid te behouden.
In de aankondiging is duidelijk gemaakt dat de NOW 3.0 een aantal wijzigingen zal bevatten ten opzichte van de eerdere NOW-regelingen. Zo geldt vanaf het tweede tijdvak een minimaal omzetverlies van 30%. Daarnaast is het mogelijk de loonsom geleidelijk te laten dalen en vindt er geen korting meer plaats op de subsidie indien sprake is van een bedrijfseconomisch ontslag. Deze en de overige voorgenomen wijzigingen worden in dit artikel toegelicht. Hierbij is wel van belang te realiseren dat tot op heden enkel de hoofdlijnen van de nieuwe NOW-regeling (de NOW 3.0) zijn gepubliceerd en nog niet de regeling zelf. Het is dus nog even afwachten hoe de nieuwe regeling juridisch gezien precies wordt vormgegeven.
Belangrijkste voorwaarden NOW 3.0
De NOW 3.0 is onderdeel van een breder pakket aan steunmaatregelen: het steun- en herstelpakket voor economie en arbeidsmarkt. De verlengde NOW staat open voor nieuwe aanvragers en voor ondernemingen die al gebruik maken van de NOW 1.0 of de NOW 2.0.Ten opzichte van de eerdere NOW-regelingen wordt een aantal wijzigingen aangebracht. De belangrijkste uitgangspunten zijn:
Tijdvakken
- Het eerste tijdvak loopt van 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2020;
- Het tweede tijdvak loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2021;
- Het derde tijdvak loopt van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021.
Omzetverlies
- In het eerste tijdvak dient nog steeds sprake te zijn van een omzetverlies van minimaal 20%. Vanaf het tweede tijdvak dient sprake te zijn van een omzetverlies van 30% of meer.
Loonsom
- Voor het eerste tijdvak geldt dat de hoogte van de subsidie maximaal 80% van de loonsom is, afhankelijk van de daling van het omzetverlies. Bij een omzetverlies van 100% bedraagt de subsidie 80% van de loonsom. Daarnaast wordt 10% van de loonsom ingezet voor scholing en van-werk-naar-werk-trajecten;
- Voor het tweede tijdvak is de hoogte van de subsidie maximaal 70% van de loonsom en voor het derde tijdvak maximaal 60%;
- De forfaitaire opslag op de loonsom blijft 40%;
- In de eerste twee tijdvakken zal het maximaal te vergoeden loon per werknemer tweemaal het dagloon bedragen, oftewel € 9.538 per maand. In het derde tijdvak zal het bedrag worden verlaagd naar maximaal eenmaal het dagloon;
- De bevoorschotting van de subsidie zal wederom 80% bedragen;
- Het wordt mogelijk om een gedeelte van de loonsom te laten dalen, zonder dat de subsidie wordt verlaagd. In het eerste tijdvak geldt voor de daling van de loonsom een vrijstellingspercentage van 10%, in het tweede tijdvak van 15% en in het derde tijdvak van 20%.
Geen korting of ontslagboete bij bedrijfseconomische ontslagaanvragen
Een belangrijke wijziging is dat er geen korting of ontslagboete meer op de subsidie wordt toegepast indien sprake is van een bedrijfseconomisch ontslag. Ondernemingen kunnen dus ontslagaanvragen indienen bij het UWV – en na verkregen toestemming – arbeidsovereenkomsten beëindigen, zonder dat ondernemingen hierdoor extra worden gekort op de subsidie. Uiteraard kan een lagere loonsom wel leiden tot een lagere subsidie, maar het wordt voor ondernemingen hierdoor makkelijker om hun organisatie anders in te richten.
Verbod uitkeren dividend en bonussen
De voorwaarde onder de NOW 2.0 dat een onderneming geen dividend of bonussen mag uitkeren aan het bestuur of de directie blijft bestaan.
Scholingsverplichting
De inspanningsverplichting om de werknemer te stimuleren om aan bij- of omscholing te doen blijft eveneens bestaan. Het kabinet wil geld beschikbaar stellen voor een aanvullend sociaal pakket om de overgang van werk naar werk te bevorderen. Zij zal over de uitwerking hiervan in gesprek treden met de sociale partners.
Aanvraag
De aanvraag voor de NOW 3.0 kan naar verwachting vanaf 16 november 2020 worden gedaan.
Tot slot
Op dit moment worden de exacte voorwaarden van de NOW 3.0 uitgewerkt. Uiterlijk 1 oktober 2020 wordt de NOW 3.0-regeling bekend gemaakt. Zodra meer bekend is informeren we u nader.
Meer informatie
Vragen of meer informatie over de NOW 3.0 regeling? Neem contact op met onze arbeidsrechtspecialisten:
Rob Simons: r.simons@dvdw.nl of 06-46643095
Mark Putting: putting@dvdw.nl of 06-11772705
Neem contact met ons op
- Rotterdam +31 (0)10 440 05 00
- Den Haag +31 (0)70 354 70 54