"Daar gaan ze ons nu heus niet aan houden."
10 september 2020 - Evert Jan Heijnen
Contractperikelen?
Dat de overheidsmaatregelen in verband met het coronavirus een enorme impact kunnen hebben op de bedrijfsvoering van ondernemingen is inmiddels een vaststaand gegeven. Het is een situatie die niemand in deze mate heeft zien aankomen. Deze situatie is vermoedelijk door ondernemers niet voorzien in de contractuele relatie met afnemers of leveranciers. Maar dat betekent niet automatisch dat contracten van vóór corona de versnipperaar in kunnen.
De (overheids)maatregelen rondom het coronavirus (Covid-19) kunnen in de contractuele relatie ingrijpende gevolgen hebben. Onder meer voor de (on)mogelijkheden om de overeenkomst na te kunnen komen. Zeker op de wijze zoals die was beoogd voor de crisis die de wereld vanaf maart 2020 in haar greep houdt. Levertijden kunnen niet gehaald worden, werknemers en inleenkrachten verschijnen niet op hun werk, benodigde materialen worden niet tijdig geleverd, onderaannemers kunnen niet presteren, projecten kunnen (toch) niet gefinancierd worden en betalingen kunnen niet of niet tijdig worden gedaan wegens de impact die de overheidsmaatregelen ook hadden op de financiële huishouding van ondernemingen.
Hoewel dergelijke omstandigheden ontegenzeggelijk verband houden met de komst van het virus en de overheidsmaatregelen die naar aanleiding daarvan zijn opgelegd, is niet gezegd dat die omstandigheden juridisch gezien voldoende aanleiding zijn om de gevolgen niet toegerekend te krijgen. Ondernemers die denken nu ergens makkelijk onderuit te komen, kunnen dus voor verrassingen komen te staan. Maar dat geldt ook voor ondernemers die menen onverkort aan afspraken te kunnen vasthouden. Afhankelijk van de omstandigheden van het geval dat voorligt, kan het zo zijn dat het onredelijk is om de gevolgen van die omstandigheden eenzijdig af te wentelen op een partij. Of het haalbaar is om een beroep op overmacht of een beroep op de derogerende werking van de redelijkheid en billijkheid dan wel om een wijziging of (gedeeltelijke) ontbinding van de overeenkomst te bepleiten als gevolg van de gewijzigde omstandigheden van het geval, vergt een grondige kijk op de casus en de van toepassing zijnde voorwaarden in de contractuele verhouding.
Bij DVDW hebben we veel ervaring met deze materie. We kijken verder dan alleen de juridische argumenten. Alleen dan kunnen de best mogelijke voorwaarden voor cliënt worden gecreëerd. We zijn ook in die zin Experts in the laws of business.
Ook buiten de overheidsmaatregelen rondom Covid-19 kunnen er omstandigheden zich voordoen op basis waarvan de ondernemer behoefte heeft aan een professionele sparringpartner om te bespreken in hoeverre u als ondernemer nog onverkort aan een overeenkomst gehouden kan worden of omgekeerd in hoeverre u een andere partij nog onverkort aan de inhoud en gevolgen van een overeenkomst kan houden. Een dergelijke situatie vraagt om een getrainde blik en een ervaren kijk op het recht.
Daarnaast kunt u bij ons terecht waar het gaat om het verdisconteren van de “nieuwe werkelijkheid” in de contractuele relatie. Want voor nieuwe overeenkomsten kunnen bestaande omstandigheden geen legitimatie meer zijn voor tekortschieten of wijzigen van de rechtsrelatie.
We beschikken over gedetailleerde kennis van het contractrecht, maar verliezen de grote lijn nooit uit het oog. En of het nu gaat om heronderhandelen of het verdedigen van uw belangen in een juridische procedure, we blijven altijd denken in het belang van de ondernemer. Die moet verder, hoe de wereld ook verandert.
In het DVDW magazine dat recent verschenen is naar aanleiding van de coronacrisis, hebben de teams Aansprakelijkheid & Contract en Vastgoedrecht een bijdrage geschreven, waarin een inzicht wordt gegeven van het speelveld waarin wij voor u van betekenis kunnen zijn.
Neem contact met ons op
- Rotterdam +31 (0)10 440 05 00
- Den Haag +31 (0)70 354 70 54