"Betaal of zoek hulp"
07 juli 2023 - Bert Winnemuller
Aldus de Belastingdienst, die heeft aangekondigd actief de corona-belastingschulden te zullen gaan innen. Ongeveer 45.000 ondernemingen hebben nog steeds in het geheel niet gereageerd op verzoeken van de Belastingdienst om te starten met het terugbetalen van de belastingschulden die tijdens corona zijn opgebouwd.
Daarnaast komen ongeveer 32.000 ondernemingen de aflossingsverplichtingen uit de betalingsregeling corona niet (volledig) na en voldoen hun lopende belastingverplichtingen vanaf 1 oktober 2022 niet.[1]
De totaal openstaande corona-belastingschuld bedroeg per 27 februari 2023 circa € 17,2 mrd. De belastingschuld ligt voor het overgrote deel bij MKB-bedrijven. Bij grote ondernemingen staat circa € 6,3 mrd open en ook daarvan heeft een deel nog geen aflossingen gedaan en kampt een deel met een achterstand in de aflossingen.
De Belastingdienst wacht iets langer met dwanginvorderingen, maar blijft niet stilzitten
De Belastingdienst had aanvankelijk aangekondigd op 13 juni dwangvorderingen te versturen naar ondernemingen die nog niet hebben voldaan aan de aflossingsverplichtingen. De betalingsregeling zou dan worden ingetrokken, waardoor de volledige openstaande schuld van het corona-uitstel in één keer opeisbaar zou worden. De Belastingdienst heeft echter aangegeven nu eerst opnieuw een brief te versturen, met een deadline van 15 augustus 2023. De fiscus zal 2 weken daarna starten met dwanginvorderingen, hoewel in eerste instantie het gesprek zal worden aangegaan en niet meteen tot invordering zal worden overgegaan.
De Belastingdienst zal zich in eerste instantie gaan richten op bedrijven die ook al een belastingachterstand hadden voordat corona losbarstte. Omdat deze ondernemingen al langer in betalingsproblemen verkeren, gaat het ministerie van Financiën ervan uit dat ze waarschijnlijk niet levensvatbaar zijn en niet in staat zijn gebleken het tij te keren de afgelopen jaren. De verwachting is dat vervolgens het vizier gericht gaat worden op ondernemingen die de lopende belastingverplichtingen vanaf 1 oktober 2022 niet nakomen.
Niets doen is geen optie
Een aanzienlijk deel van de ondernemingen die kampen met betalingsachterstanden bij de Belastingdienst, heeft ook achterstanden opgebouwd bij het UWV terzake terugbetaling NOW-subsidie en/of heeft een achterstand met de betaling van pensioenpremies. Van belang is dat deze ondernemingen actie ondernemen door bijvoorbeeld betalingsregelingen te sluiten, schulden te herstructureren, al dan niet met toepassing van de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) en – in het geval de onderneming niet meer levensvatbaar is – de activiteiten te staken, waartoe de WHOA ook mogelijkheden biedt.
Een onderneming in financieel zwaar weer zal tijdig haar positie en koers moeten bepalen. De ervaring leert dat de mogelijkheden om een onderneming in financiële problemen het hoofd te bieden afnemen naarmate de tijd verstrijkt. De problemen stappelen zich op, banken, de Belastingdienst en leveranciers gaan zich roeren en nemen maatregelen die de bedrijfsvoering van een onderneming bemoeilijken. De mogelijkheden om het tij te keren nemen in die gevallen snel af. Het advies is daarom de problemen te onderkennen en niet af te wachten totdat de bank, de Belastingdienst of een leverancier zich meldt.
Welke herstructureringsmogelijkheden er zijn, moet worden onderzocht. Tijd speelt daarbij een essentiële rol en één ding is zeker: de Belastingdienst gaat zich melden.
Advies nodig?
Voor vragen over het beleid van de Belastingdienst en herstructurering van schulden, staan wij u graag te woord.
[1] Stand per 27 februari 2023 volgens Kamerbrief d.d. 9 maart 2023 Ministerie van Financiën.
Neem contact met ons op
- Rotterdam +31 (0)10 440 05 00
- Den Haag +31 (0)70 354 70 54